Over mij

Ik ben Ingrid, gecertificeerd Psychodynamisch Therapeut en Coach. In mijn praktijk voor Psychodynamische Therapie begeleid ik cliënten met uiteenlopende hulpvragen. Vanwege mijn interesse en passie heb ik een specialisatie op het gebied van voeding en psyche. Mijn speciale aandachtsgebied hierin is emotie-eten.

Mijn passie voor gezond eten en interesse voor voeding en psyche begon zo’n 10 jaar geleden. Ik was herstellende van een overspannenheid. Lange tijd had ik de signalen van mijn lichaam genegeerd en drukte ik het stress gevoel en de bijbehorende emoties weg met ongezonde voeding. Dit wilde ik niet meer en ik voelde sterk de behoefte om goed voor mijn lichaam te zorgen. Ik verdiepte mij in gezonde voeding en in de relatie tussen voeding en psyche. Dit leverde mij naast mooie inzichten, een gezonde relatie met voeding op. Én een boekenplank vol met mooie kookboeken.

Het gevoel van leegte in jezelf is voor mij niet onbekend. Enkele jaren geleden kreeg ik te maken met rouw. Ik vond de emoties die hierbij kwamen kijken lastig en drukte die weg. De leegte die hierdoor ontstond voelde pijnlijk en probeerde ik op te vullen met heel druk bezig zijn en ongezonde voeding. Ik wist wel dat dit niet de manier was maar ergens voelde het comfortabel en ook vertrouwd.

Snoep als beloning of troost

Wellicht herken je dit vanuit jouw jeugd of van ouders van jonge kinderen om je heen. Zodra een kind huilt van verdriet of pijn, willen we het graag troosten met een snoepje. Zo leren we al heel vroeg in ons leven dat we ongewenste, moeilijke emoties kunnen stillen met iets lekkers. Dit patroon van jezelf troosten met ongezonde voeding kan dus heel diep ziten.

Na enige tijd was ik eraan toe om de leegte en het verdriet vanwege deze rouw aan te kijken. Met behulp van therapie ben ik dit stuk in mijzelf aangegaan en heb ik contact gemaakt met de bijbehorende emoties, zodat er heling kon plaatsvinden.

Heftige gebeurtenissen in je leven zijn na therapie niet verdwenen. Het gaat niet over het loslaten van de gebeurtenis maar het op een andere manier bij je houden. Therapie zorgt voor bewustwording: wat is mijn reactie op deze gebeurtenis? Kan ik mijzelf de bijbehorende emoties toestaan? En wat heb ik nodig als mijn pijn geraakt wordt? Tijdens het bewustwordings-proces gaat het over inzicht, acceptatie, misschien vergeving van jezelf of van de ander. Dit alles heeft therapie mij gebracht en als therapeut steun ik je in jouw proces. Ik nodig je uit om vanuit een ander perspectief naar jezelf, jouw patronen en overtuigingen te kijken. Ik steun je in het toestaan van al jouw emoties. Met aanmoediging, empathie en respect. Volledig afgestemd op jou.

Relevante opleidingen:

 

  • 4-jarige HBO opleiding tot Psychodamisch Therapeut aan de Academie voor Psychodynamica
  • PSBK – Psychosociale Basiskennis volgens de Plato-eindtermen
  • 1-jarige opleiding tot Professioneel Coach aan de Academie voor Psychodynamica
  • 1-jarige opleiding Systemisch Werk: Familie- en Organisatie opstellingen